Expériences de traduction ...
Blog de Michel Politis, Professeur au Département de Langues Étrangères, de Traduction et d'Interprétation de l'Université ionienne (Corfou - Grèce)

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια του εξωτερικού


Αγαπητοί φοιτητές και απόφοιτοι του ΤΞΓΜΔ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2014, με την οποία ενέκρινε το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, οικονομικού έτους 2015, αποφάσισε, παρά την κείμενη - δεσμευτική - νομοθεσία,
  1.   να μην εγγράψει πίστωση για τη χρηματοδότηση της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ στο εξωτερικό και
  2. να προβεί σε ανακατανομή του ποσού αυτού σε άλλους κωδικούς (σε όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου).
Το εγκριθέν σχέδιο προϋπολογισμού ήρθε στο Συμβούλιο Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου προς έγκριση στην 4η Συνεδρίαση του οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεσήμανα στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος ότι το εξάμηνο εξωτερικού προβλέπεται από τον Νόμο 1566/1985 και από την υπουργική απόφαση Β1/61/25-1-1988, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Με βάση το εδάφιο 5 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης: «5. Οι κάθε μορφής δαπάνες που προκύπτουν για την υλοποίησή του προγράμματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου». Αυτό σημαίνει ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - τα αρμόδια όργανά του - οφείλουν να προβλέπουν πίστωση για την υλοποίηση του προγράμματος. Τους επέστησα, μάλιστα, την προσοχή ότι η μη εγγραφή σχετικής πίστωσης θα προκαλέσει την εύλογη αντίδραση των θιγομένων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να στραφούν δικαστικά όχι μόνο κατά του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και κατά όσων ενέκριναν Προϋπολογισμό αντίθετο προς την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή κατά των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος (εννοείται ότι οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας πριν εγκριθούν από το Υπουργείο). 

Μετά από διαλογική συζήτηση, τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος αποφάσισαν ομόφωνα να μην υιοθετήσουν το σχέδιο του Προϋπολογισμού που είχε εγκρίνει η Σύγκλητος και ανέθεσαν σε τριμελή επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τον θεσμό του εξαμήνου του εξωτερικού και την κείμενη νομοθεσία.

Δηλώνω, για άλλη μια φορά, ότι θα αγωνιστώ με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο για τη διατήρηση του εξαμήνου εξωτερικού, καθώς θεωρώ ότι είναι από παιδαγωγική άποψη απολύτως απαραίτητο για όσες και όσους επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες μεταφραστές ή/και διερμηνείς. Λύσεις, καθ’ όλα νόμιμες, στο πλαίσιο του δραστικά μειωμένου προϋπολογισμού, μπορούν να βρεθούν. Αρκεί να υπάρχει βούληση για εξεύρεση λύσης.

Και μια τελευταία σκέψη. Αμφιβάλλω ότι ο Κερκυραίος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση ενός τόσο καταξιωμένου κοινωνικά και τόσο απαραίτητου από παιδαγωγική άποψη εκπαιδευτικού θεσμού. Έχω την αίσθηση ότι, λόγω της προσωπικής του επιστημονικής κατάρτισης και των προσωπικών του βιωμάτων στο εξωτερικό, θα στηρίξει τον θεσμό της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Κέρκυρα, 1η Φεβρουαρίου 2015

Με τιμή,
Μιχάλης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος
του Ιονίου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: