Expériences de traduction ...
Blog de Michel Politis, Professeur au Département de Langues Étrangères, de Traduction et d'Interprétation de l'Université ionienne (Corfou - Grèce)

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον υλικό για όσες/όσους μεταφράζουν ιατρικά κείμενα : Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την πιστοποίηση αιτιών θανάτου



- Εγχειρίδιο για τη ιατρική πιστοποίηση αιτιών θανάτου στην Ευρώπη
(Μέγεθος αρχείων: Ελληνικά - 3.97ΜΒ, Αγγλικά - 1.14ΜΒ)
- Προσχέδιο Ιατρικού Πιστοποιητικού Θανάτου  905 KB / Draft Death Certificate - 905 KB
- Φυλλάδιο Οδηγιών - EL 461 KB - EN 137 KB

http://www.moh.gov.cy/Moh/moh.nsf/All/5BB47290921C6DE44225712D002069EB?OpenDocument



Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Πιστοποίηση Αιτιών Θανάτου




Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για βελτίωση των στατιστικών θνησιμότητας στην Κύπρο, η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας γνωστοποιεί στους γιατρούς και ιατροδικαστές τα πιο κάτω έντυπα.
    1. "Instructions for completing the medical part of the death certificate". Αυτό είναι ένα "Φυλλάδιο οδηγιών" για την Πιστοποίηση Αιτιών Θανάτου που έχει πρόσφατα ετοιμαστεί για λογαριασμό της Eurostat.
    2. "Προσχέδιο Μετάφρασης/Προσαρμογής" του πιο πάνω "Φυλλαδίου Οδηγιών" για την Πιστοποίηση Αιτιών Θανάτου. Αυτό, έχει ετοιμαστεί από την Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας και είναι βασισμένο πάνω στο πιο πάνω πρότυπο. Δεν πρόκειται για ακριβή μετάφραση αλλά για προσαρμογή στην Κυπριακή νομοθεσία και διαδικασίες.
    3. "Προσχέδιο Νέου Ιατρικού Πιστοποιητικού Θανάτου" που προτείνεται από την Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας για εισαγωγή στην Κύπρο.
    4. "Εγχειρίδιο για τη ιατρική πιστοποίηση αιτιών θανάτου στην Ευρώπη". Το εγχειρίδιο αυτό, όπως και το φυλλάδιο, ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Eurostat. Παρέχει γενικές οδηγίες καθώς και πολλά παραδείγματα ορθά συμπληρωμένων πιστοποιητικών θανάτου. Στο εγχειρίδιο υπάρχουν ορισμένα κενά για συμπλήρωση από την κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τη δική της νομοθεσία. Αυτό θα γίνει, για την Κύπρο, σε εύθετο χρόνο. Προς το παρόν κρίνεται αναγκαίο να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη του εγχειριδίου σε όλους τους γιατρούς της Κύπρου, που συμπληρώνουν πιστοποιητικά θανάτου, σε μια προσπάθεια έγκαιρης βελτίωσης της ποιότητας των πληροφοριών που συλλέγονται σχετικά με τις αιτίες θανάτου, για το έτος 2005.
Οι γιατροί μπορούν επίσης να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης για την Πιστοποίηση Αιτιών Θανάτου.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: