Με την ανάπτυξη της χρήσης του Διαδικτύου, συναντάμε λέξεις παντού. Τα κείμενα χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούμε μεταξύ μας, για ενημερωνόμαστε για τις ιδέες και τις σκέψεις άλλων, για να προωθούμε ένα προϊόν κ.ά.
Όταν επιχειρούμε να γράψουμε κάτι σε μια ξένη γλώσσα, όσο καλά κι αν τη γνωρίζουμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, θα υπάρξουν αδυναμίες. Πολλοί διατείνονται ότι γνωρίζουν άριστα πχ τα Γαλλικά κι ότι όταν γράφουν δεν κάνουν λάθη. Κι όμως! Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε άτομο με ειδικές δεξιότητες στην επιμέλεια κειμένων, σκόπιμο είναι να χρησιμοποιούμε ειδικά βοηθήματα τα οποία εντοπίζουν αδυναμίες τις οποίες διέλαθαν της προσοχής μας.
Το να μιλάμε και να γράφουμε σε σωστά Γαλλικά είναι δύσκολο. Οι κανόνες είναι πολλοί.
Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε πολλές λεπτομέρειες για να συντάξουμε ένα κείμενο το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναγνωστών μας. Ενδεικτικά:
- Τους κανόνες γραμματικής
- Την κλήση
- Τη σύνταξη
- Τις συμφωνίες
- τα συνώνυμα και αντώνυμα
- Την ύπαρξη εξαιρέσεων
- Την αποφυγή πλεονασμών
Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα εργαλεία έχουν ενσωματωμένο διορθωτή. Αυτή είναι η περίπτωση των επεξεργαστών κειμένου, των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων ή των προγραμμάτων περιήγησης. Εάν κάνουμε κάποιο λάθος, η Google θα μας το διορθώσει.
Ωστόσο, περιορίζονται σε χονδροειδή λάθη. Τα γραμματικά λάθη είναι πέρα από την αρμοδιότητα αυτών των εργαλείων. Για να έχουμε πραγματικά αποτελεσματικές λύσεις και να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο επίπεδο γραφής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένο λογισμικό. Για τα Γαλλικά υπάρχει σημαντικός αριθμός εργαλείων τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας δωρεάν ή έναντι χαμηλού τιμήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου