Expériences de traduction ...
Blog de Michel Politis, Professeur au Département de Langues Étrangères, de Traduction et d'Interprétation de l'Université ionienne (Corfou - Grèce)

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Έγγραφη αναφορά του Μιχάλη Πολίτη, Αναπλ. Καθηγητή, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδια, κατά νόμο, να προβεί στον έλεγχο νομιμότητας του προϋπολογισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου 2015



Μιχάλης Πολίτης                                                                             Κέρκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2015
Αναπληρωτής Καθηγητής
Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος
του Ιονίου Πανεπιστημίου


Προς
1) τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
2) τη Δ/νση Παρακολούθησης Προϋπολογισμών και δημοσιονομικών αναφορών εποπτευομένων φορέων
Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναφορά

Θέμα: Νομιμότητα εγγραφής μηδενικής πίστωσης στον κωδικό 4121στον Προϋπολογισμό 2015 του Ιονίου Πανεπιστημίου

Κύριοι,
Με την παρούσα, με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου κι  έχοντας εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποτροπή πράξεως η οποία αντίκειται στην υπουργική απόφαση Β1/61/25-1-1988, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σας αναφέρω τα εξής:

1. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου της 17ης Φεβρουαρίου 2015 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2015 του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, κατά τις οποίες η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η εγγραφή μηδενικής πίστωσης στον κωδικό 4121στ.
2. Με βάση την επιχειρηματολογία που ανέπτυξα ενώπιον του σώματος, η υπουργική απόφαση Β1/61/25-1-1988, όπως έχει τροποποιηθεί, παραμένει εν ισχύ και δεσμεύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην προκειμένη περίπτωση το Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο βάσει της κείμενης νομοθεσίας είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την έγκριση του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει: «Οι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου δύνανται να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να διεξαγάγουν ασκήσεις σε ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε ιδρύματα, ινστιτούτα ή σχολές που παρέχουν ουσιαστικά ισότιμη παιδεία[1].
Η διάρκεια της φοίτησης στα ιδρύματα αυτά, είναι ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος κανονικής φοίτησης. Δικαίωμα φοίτησης στα ιδρύματα αυτά έχουν οι φοιτητές που συμπληρώνουν τέσσερα (4) εξάμηνα φοίτησης στο τμήμα και εξηνταπέντε (65) τουλάχιστον διδακτικές μονάδες». Το ρήμα «δύνανται», ως γνωστόν, αντικατέστησε, με την υπ’ αριθμ. 152841/Β1/27-11-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ρήμα «οφείλουν».
Στην πέμπτη παράγραφο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, η οποία σημειωτέον δεν έχει ούτε τροποποιηθεί, ούτε καταργηθεί, προβλέπονται τα εξής: «Οι κάθε μορφής δαπάνες που προκύπτουν για την υλοποίησή του προγράμματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Ερμηνεύοντες τις ανωτέρω διατάξεις συνδυαστικά οδηγούμαστε στην ακόλουθη ερμηνεία: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο οφείλει να καλύπτει σε όσους εκ των φοιτητών επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άσκηση σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής τις δαπάνες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης. Αν πρόθεση του νομοθέτη ήταν να δίνει το δικαίωμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να επιλέγει εάν θα πραγματοποιηθεί η ανωτέρω άσκηση, θα είχε χρησιμοποιήσει πολύ πιο σαφή διατύπωση,  δεδομένου ότι η υπ’ αριθμ. 152841/Β1/27-11-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση εξεδόθη σε περίοδο κατά την οποία είχε ήδη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση.
Από τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 70 φοιτητές, που πληρούν τους όρους της υπουργικής απόφασης, επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που πηγάζει από την υπουργική απόφαση και από τη στιγμή που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν τους προσφέρει σήμερα εναλλακτική λύση, κρίνω ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της, σε ό,τι αφορά στον κωδικό 4121στ.

Με τιμή,



Μιχάλης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής



[1] Η ανωτέρω διάταξη βασίζεται στην έκτη παράγραφο, του άρθρου 93, του Ν. 1566/1985

Δεν υπάρχουν σχόλια: