Expériences de traduction ...
Blog de Michel Politis, Professeur au Département de Langues Étrangères, de Traduction et d'Interprétation de l'Université ionienne (Corfou - Grèce)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ, Α. Μπαλτά στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κυρίας Φωτεινής Βάκη.

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ, Α. Μπαλτά στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κυρίας Φωτεινής Βάκη.

Ψυχρή απάντηση, ενός ψυχρού τεχνοκράτη, που θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του...
- Προέβη σε έλεγχο νομιμότητας ως όφειλε; ΟΧΙ!
- Ακολουθήθηκε ο τύπος τον οποίο με τόση παρρησία επικαλείται; ΟΧΙ!
- Υπήρξε εισήγηση του Τμήματος, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία; ΟΧΙ!
- Υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την πλευρά αυτών που αποφάσισαν να διαμοιράσουν το ποσό των 150.000 ευρώ μεταξύ τους; ΟΧΙ!
- Υπάρχει σήμερα εναλλακτική λύση για τους φοιτητές; ΟΧΙ!


Ουσιαστικά τι προτείνει ο "αριστερός" υπουργός;

- Τη λύση του "γενοσήμου" made in Corfu!
- Την υποβάθμιση των σπουδών!
- Τη διαρροή των εύπορων φοιτητών στο εξωτερικό!

https://www.dropbox.com/s/2yxba5bn4cc7ryu/%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A5%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%95%CE%9E%CE%91%CE%9C%CE%97%CE%9D%CE%9F%20%CE%95%CE%9E%CE%A9%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5.pdf?dl=0

Σχολιασμός του πρ. Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στην απάντηση που έδωσε ο κ. Μπαλτάς στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινής Βάκη

Σχολιασμός του πρ. Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στην απάντηση που έδωσε ο κ. Μπαλτάς στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινής Βάκη.

Τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου (και άλλα έγγραφα) τα σχετικά με την άσκηση των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής

Τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου (και άλλα έγγραφα) τα σχετικά με την άσκηση των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής

Τα βρήκα στο NOC του Πανεπιστημίου (επίσκεψη 20-3-2015).
 https://www.dropbox.com/s/xboohvjx2znv2hx/enhmerwsh_gia_to_examino_exwterikou.pdf?dl=0


1) Στη σελίδα 34 του Προϋπολογισμού/39 του αρχείου pdf θα βρείτε τον κωδικό 4121στ. 190.000 ευρώ για το 2014, 150.000 ευρώ το σχέδιο Προϋπολογισμού, όπως τον κατέθεσε η Οικονομική Υπηρεσία (Προσοχή! Επειδή το 150.000 βρίσκεται σε κελί του οποίου το φόντο είναι χρώματος πορτοκαλί, σε περίπτωση εκτύπωσης σε κοινό εκτυπωτή, στη θέση αυτού του κελιού θα εμφανίζεται ασπρόμαυρο ορθογώνιο).

2) Στη σελίδα 37 και 38 των Πρακτικών/42 και 43 του αρχείου θα βρείτε τις θέσεις όσων μετείχαν στη διαδικασία διαμοιρασμού του ποσού των 150.000 ευρώ. Γνωρίζουμε, πλέον, ποια ήταν η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ποιοι πρότειναν τον διαμοιρασμό του ποσού των 150.000 ευρώ, ποιοι αντέδρασαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Από τη συζήτηση και από την ψηφοφορία προκύπτει εάν και σε πιο βαθμό τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία. Σε κανένα σημείο δεν βλέπω εισήγηση του ΤΞΓΜΔ με την οποία τροποποιείται το Πρόγραμμα Σπουδών του, σε κανένα σημείο δεν βλέπω πρόνοια για το τι θα γίνει με το Ζ' εξάμηνο σπουδών του ΤΞΓΜΔ.


Παραθέτω το μήνυμα του NOC:
"Σας κοινοποιούμε ενημέρωση σχετικά με το εξάμηνο εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ : https://webmail.ionio.gr/…/enhmerwsh_gia_to_examino_exwteri…"

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 19/03/2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
19/03/2015


Με ιδιαίτερη ανησυχία το Επιμελητήριο Κέρκυρας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα οποία οδηγούν σε υποβάθμιση των προσφερόμενων σπουδών με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γι’ αυτό στο απώτερο μέλλον.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως συνεχιστής της Ιόνιου Ακαδημίας, αποτελεί τμήμα της κοινωνίας της Κέρκυρας. Η Ελληνική Πολιτεία του έχει αναθέσει την εκπαίδευση αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επιστημονικά πεδία υψηλής εξειδίκευσης. Ένα από τα πρώτα τμήματα που ιδρύθηκαν είναι το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία ανέθεσε την ευθύνη για την κατάρτιση μεταφραστών και διερμηνέων, ικανών να καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής διπλωματίας, της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα τις σχέσεις της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Απόφοιτοι αυτού του τμήματος υπηρετούν σε νευραλγικής σημασίας θέσεις και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα μας. Με όρους καθαρά οικονομικούς, μπορούμε να ισχυριστούμε χωρίς επιφυλάξεις, ότι σ΄ αυτή την περίπτωση το δημόσιο χρήμα έχει, πράγματι, πιάσει τόπο.
Σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, η οποία επιτάσσει να αυξήσουμε την εξωστρέφειά μας, έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από άρτια εκπαιδευμένους μεταφραστές και διερμηνείς. Αυτοί, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες τους, μπορούν να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα. Σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας, αποφάσεις που υποβαθμίζουν τις σπουδές που προσφέρει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας μόνο βλάβη προκαλούν στην πανεθνική προσπάθεια για ανάκαμψη.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ουσιαστική κατάργηση της άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους του Ιονίου Πανεπιστημίου να βρουν άμεσα λύση στο ζήτημα, η οποία να διασφαλίζει την άρτια εκπαίδευση επαγγελματιών μεταφραστών και διερμηνέων. 

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας



Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Γιατί απορρίπτω προτάσεις για κατάργηση της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής

Οι όποιες προτάσεις για κατάργηση της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής με βρίσκουν αντίθετο, απ' όπου κι αν προέρχονται.

Πρόκειται για έναν θεσμό που πρόσφερε σε πολλούς νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, απολύτως απαραίτητες για έναν επαγγελματία μεταφραστή.

Η ουσιαστική του κατάργησή της δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ένα "γενόσημο" made in Corfu. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Κέρκυρα συνθήκες ανάλογες μ' αυτές του ξένου πανεπιστημίου, της κοινωνίας στην οποία εντάσσονται οι φοιτητές του ΤΞΓΜΔ.

Αυτά υποστηρίζω από τότε που τέθηκε από κάποιους, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την εκπαίδευση μεταφραστων, ζήτημα σκοπιμότητας ύπαρξης αυτής της άσκησης! Τα ίδια έλεγα στη Σύγκλητο την περίοδο 2006-2010, αυτά λέω και τώρα! Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια και να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια!

Το ζητούμενο δεν είναι οι φοιτητές μας να παίρνουν έναν τίτλο "bon pour l'Orient", αλλά έναν τίτλο με αντίκρισμα στη διεθνή, πλέον, αγορά εργασίας. Πρέπει να διαθέτουν στέρεες θεωρητικές γνώσεις, να ελέγχουν πλήρως τις γλώσσες εργασίας τους και να ασκούνται συστηματικά στη μετάφραση και τη χρήση των σύγχρονων μεταφραστικών εργαλείων.

Οι ελλιπώς καταρτισμένοι απόφοιτοι θα αποτελούν εύκολα αντικείμενα εκμετάλλευσης και δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους που είχαν διαφορετική εκπαίδευση.
Λύση έχω καταθέσει στη Συνέλευση του Τμήματος εδώ και δύο χρόνια. Είναι ρεαλιστική και δίκαιη. Μπορεί να ξανασυζητηθεί. 

Μιχάλη Πολίτη, Κέρκυρα 18-3-2015

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας της 13ης-3-2015 για την άσκηση των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας:
Έχοντας υπόψη:
  • την κείμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου...
  • την πολύπαθη ιστορία της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες της το 1865
  • τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
  • την απόφαση της Συγκλήτου και του Ιονίου Πανεπιστημίου με την οποία ουσιαστικά καταργείται η άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής, η οποία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση εξειδικευμένων και άρτια εκπαιδευμένων μεταφραστών
  • ότι η άσκηση αυτή αντιστοιχεί σε 21 διδακτικές μονάδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λήψη του πτυχίου
  • ότι η άσκηση αυτή αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αποτελεί πόλο έλξης των καλύτερων αποφοίτων των ελληνικών λυκείων της χώρας
 
Εκτιμώντας ότι:
  • η ουσιαστική κατάργηση αυτής της άσκησης υποβαθμίζει τις σπουδές που προσφέρονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • η υποβάθμιση των σπουδών που θα προκύψει, θα αποδυναμώσει περαιτέρω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θα το καταστήσει ευάλωτο σε περίπτωση «ορθολογικής» αναχωροθέτησης των ελληνικών ΑΕΙ,
  • η Ελληνική Πολιτεία και η ελληνική οικονομία έχουν επιτακτική ανάγκη από άρτια εκπαιδευμένους μεταφραστές και διερμηνείας,
 
1. Διαμαρτύρεται για την ακαδημαϊκά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Παιδείας με την οποία εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου με 0 ευρώ για την άσκηση των φοιτητών σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής,

2. Καλεί τον Υπουργό Παιδείας να προβεί σε ανάκληση της ως άνω απόφασής του.


3. Προτείνει την άμεση σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιονίου Πανεπιστημίου, των βουλευτών Κέρκυρας και αιρετών εκπροσώπων της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με σκοπό την εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει, και με επίσκεψη στον ίδιο τον Υπουργό προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του.


4. Αποφασίζει να συμπαρασταθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και να συμμετάσχει ενεργά στις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των φοιτητών για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ο Νόμος ΡΗ/1865 νομοτέλεια της Ιστορίας; Μιχάλη Πολίτη


Ο Νόμος ΡΗ/1865 νομοτέλεια της Ιστορίας;

Μιχάλη Πολίτη
Αναπληρωτή Καθηγητή
Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος
του Ιονίου Πανεπιστημίου



Με αγωνία παρακολουθώ, ως Κερκυραίος και ως διδάσκων, τα τεκταινόμενα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς σεβασμό στη νομιμότητα, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφάσισε να θυσιάσει στον βωμό της λιτότητας ένα από τα έξι τμήματά του, παρασύροντας στον ολισθηρό αυτό δρόμο και το Συμβούλιο Ιδρύματος. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να αφαιρούμε από το σώμα μας κομμάτια από τη σάρκα μας, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
Τι συνέβη;
Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, αγνοώντας επιδεικτικά το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και μη λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, υφάρπαξε από το σχέδιο προϋπολογισμού την πίστωση του κωδικού 4121στ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και το διαμοίρασε σε άλλους κωδικούς! Ουσιαστικά καταργεί το ένα από τα οκτώ εξάμηνα σπουδών του ΤΞΓΜΔ, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία, η οποία θεσπίζει με νόμο του 1985 και με υπουργική απόφαση του 1988 άσκηση των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Σημειώνουμε ότι με βάση την υπουργική απόφαση του 1988, η άσκηση αυτή βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, και ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών παραμένει αρμοδιότητα της Συνέλευσης του καθ' ύλην αρμοδίου τμήματος. Επομένως, η απόφαση της Συγκλήτου πάσχει από νομική άποψη. Επειδή καμία Σύγκλητος δεν έχει δικαίωμα να παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία κι επειδή το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών του, απέστειλα από την πρώτη στιγμή έγγραφη αναφορά στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας τους να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο νομιμότητας του κωδικού 4121στ κι εφόσον διαπιστώσουν ότι πράγματι δεν έχει τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, να αναπέμψουν τον προϋπολογισμό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αυτή η ενέργεια θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ιθύνοντες του Πανεπιστημίου να βρουν μια συναινετική λύση, αξιοποιώντας τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία υπέρ της διατήρησης της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Η ανωτέρω απόφαση δεν έπεσε ως κεραμίδα στα κεφάλια μας. Η «γκρίνια» είχε αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θυμάμαι, όταν ήμουν μέλος της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου την περίοδο 2006-2010 τις κατ' επανάληψη βολές του συναδέλφου κ. Χάρη Ξανθουδάκη, επίσης συγκλητικού, κατά της άσκησης των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και τις αντιπαραθέσεις μας όσον αφορά στη σκοπιμότητα ύπαρξης αυτής της άσκησης. Μάταια του έλεγα ότι η άσκηση βασίζεται στην κείμενη νομοθεσία και ότι, βάσει της ίδιας νομοθεσίας, η όποια τροποποίηση του προγράμματος σπουδών ενός τμήματος είναι αρμοδιότητα της Γενικής του Συνέλευσης.
Ποιες, όμως, θα είναι οι επιπτώσεις από αυτήν την απόφαση;
Εάν υποθέσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, παρακάμψει την κείμενη νομοθεσία και εγκρίνει τον Προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, τότε οι φοιτητές του ΤΞΓΜΔ δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν, καθώς θα τους λείπουν 21 διδακτικές μονάδες. Σ' αυτούς δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι φοιτητές του 2012, αλλά και όσοι εκ των παλαιοτέρων ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτή την άσκηση. Υποθέτω ότι όλοι μπορούν μπορούν να φανταστούν τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Καταρχάς όσοι έχουν έννομο συμφέρον θα στραφούν κατά του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εφόσον δικαιωθούν, τότε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα κληθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα προβλέπουν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Η οικονομική επιβάρυνση για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα είναι δυσβάστακτη και ο διασυρμός του ανεξέλεγκτος.
Δεύτερον, η συνακόλουθη υποβάθμιση των σπουδών του ΤΞΓΜΔ θα στρέψει άριστους αποφοίτους των λυκείων της χώρας προς άλλα ανταγωνιστικά τμήματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και θα στερήσει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Ο συνδυασμός αυτών δύο παραγόντων θα προκαλέσει αποδυνάμωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και θα το καταστήσει εύκολη λεία αυτών που επιθυμούν να το μεταφέρουν εκτός Κερκύρας. Ποιος δεν θυμάται την πρόταση του Τμήματος Ιστορίας για μεταφορά του στην Πάτρα; Όσοι μάλιστα γνωρίζουν την ιστορία αυτού του τόπου, γνωρίζουν ότι η υποχρηματοδότηση της Ιονίου Ακαδημίας και η αφαίμαξη του διδακτικού της προσωπικού με σκοπό να στελεχωθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οδήγησαν στην έγκριση του Νόμου ΡΗ/1865, ο οποίος προέβλεπε το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο Νόμος ΡΗ/1865 αποτελεί νομοτέλεια της Ιστορίας!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ (14-3-2015)

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Έγγραφη αναφορά του Μιχάλη Πολίτη, Αναπλ. Καθηγητή, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδια, κατά νόμο, να προβεί στον έλεγχο νομιμότητας του προϋπολογισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου 2015



Μιχάλης Πολίτης                                                                             Κέρκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2015
Αναπληρωτής Καθηγητής
Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος
του Ιονίου Πανεπιστημίου


Προς
1) τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
2) τη Δ/νση Παρακολούθησης Προϋπολογισμών και δημοσιονομικών αναφορών εποπτευομένων φορέων
Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναφορά

Θέμα: Νομιμότητα εγγραφής μηδενικής πίστωσης στον κωδικό 4121στον Προϋπολογισμό 2015 του Ιονίου Πανεπιστημίου

Κύριοι,
Με την παρούσα, με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου κι  έχοντας εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποτροπή πράξεως η οποία αντίκειται στην υπουργική απόφαση Β1/61/25-1-1988, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σας αναφέρω τα εξής:

1. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου της 17ης Φεβρουαρίου 2015 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2015 του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, κατά τις οποίες η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η εγγραφή μηδενικής πίστωσης στον κωδικό 4121στ.
2. Με βάση την επιχειρηματολογία που ανέπτυξα ενώπιον του σώματος, η υπουργική απόφαση Β1/61/25-1-1988, όπως έχει τροποποιηθεί, παραμένει εν ισχύ και δεσμεύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην προκειμένη περίπτωση το Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο βάσει της κείμενης νομοθεσίας είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την έγκριση του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει: «Οι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου δύνανται να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να διεξαγάγουν ασκήσεις σε ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε ιδρύματα, ινστιτούτα ή σχολές που παρέχουν ουσιαστικά ισότιμη παιδεία[1].
Η διάρκεια της φοίτησης στα ιδρύματα αυτά, είναι ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος κανονικής φοίτησης. Δικαίωμα φοίτησης στα ιδρύματα αυτά έχουν οι φοιτητές που συμπληρώνουν τέσσερα (4) εξάμηνα φοίτησης στο τμήμα και εξηνταπέντε (65) τουλάχιστον διδακτικές μονάδες». Το ρήμα «δύνανται», ως γνωστόν, αντικατέστησε, με την υπ’ αριθμ. 152841/Β1/27-11-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ρήμα «οφείλουν».
Στην πέμπτη παράγραφο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, η οποία σημειωτέον δεν έχει ούτε τροποποιηθεί, ούτε καταργηθεί, προβλέπονται τα εξής: «Οι κάθε μορφής δαπάνες που προκύπτουν για την υλοποίησή του προγράμματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Ερμηνεύοντες τις ανωτέρω διατάξεις συνδυαστικά οδηγούμαστε στην ακόλουθη ερμηνεία: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο οφείλει να καλύπτει σε όσους εκ των φοιτητών επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άσκηση σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής τις δαπάνες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης. Αν πρόθεση του νομοθέτη ήταν να δίνει το δικαίωμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να επιλέγει εάν θα πραγματοποιηθεί η ανωτέρω άσκηση, θα είχε χρησιμοποιήσει πολύ πιο σαφή διατύπωση,  δεδομένου ότι η υπ’ αριθμ. 152841/Β1/27-11-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση εξεδόθη σε περίοδο κατά την οποία είχε ήδη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση.
Από τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 70 φοιτητές, που πληρούν τους όρους της υπουργικής απόφασης, επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που πηγάζει από την υπουργική απόφαση και από τη στιγμή που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν τους προσφέρει σήμερα εναλλακτική λύση, κρίνω ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της, σε ό,τι αφορά στον κωδικό 4121στ.

Με τιμή,



Μιχάλης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής



[1] Η ανωτέρω διάταξη βασίζεται στην έκτη παράγραφο, του άρθρου 93, του Ν. 1566/1985